ZIB is een traject waarbij de basisschool een dossier (het OKR) van een leerling opmaakt voor de aanvraag van een IQ-onderzoek ten behoeve van de overstap naar een school voor praktijkonderwijs of een vmbo-school met lwoo. Op basis van dit dossier (het OKR) en het IQ-onderzoek kan een vo-school in de regio van Koers VO een pro-tlv of lwoo-aanwijzing aanvragen bij het samenwerkingsverband.
Koers VO houdt de landelijke criteria aan bij de beoordeling van deze aanvragen. De leerachterstanden bij de didactische gegevens zijn het eerste en belangrijkste criterium. Bij een aanmelding voor ZIB zijn de leerachterstanden het énige criterium.
De vo-school heeft voor de aanvraag van een pro-tlv of lwoo-aanwijzing onderstaande gegevens nodig:
- didactische gegevens
- indien nodig sociaal-emotionele (SE) gegevens
- IQ-gegevens
Didactische en SE-gegevens mogen op het moment van de aanvraag door de vo-school niet ouder dan 1 jaar zijn. IQ-gegevens mogen op het moment van de aanvraag door de vo-school niet ouder dan 2 jaar zijn.
Op blz. 4 van de procedure voor vo-scholen om een lwoo-aanwijzing aan te vragen staat toegelicht hoe de uitslag van SE-toetsen ingezet kunnen worden bij leerachterstanden die voldoen aan de lwoo-criteria en een IQ>90.
De basisschool neemt de didactische en eventueel sociaal-emotionele toetsen af. Toegestane toetsen voor de aanvraag van een pro-tlv of lwoo-aanwijzing staan in het Overzicht toegestane screenings- en testinstrumenten van de rijksoverheid. Dit overzicht wordt jaarlijks geactualiseerd.
Koers VO faciliteert via ZIB de benodigde IQ-testen, behalve als er al geldige IQ-gegevens in het dossier aanwezig zijn. Toegestane IQ-testen staan eveneens in genoemd overzicht. De werkwijze als er al geldige IQ-gegevens zijn, staat in onderstaand draaiboek.
Doel van deze samenwerking is om de po-vo overstap van leerlingen met deze ondersteuningsbehoefte soepel te laten verlopen.