Handige websites voor scholen
Passend onderwijs
Website van Ministerie van OCW over passend onderwijs
Het Steunpunt Passend Onderwijs van de VO-raad ondersteunt scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in het voortgezet onderwijs bij het vormgeven van passend onderwijs.
Op deze pagina van het Steunpunt Passend Onderwijs staat informatie over de mogelijkheden binnen de huidige wet- en regelgeving voor scholen.
Geschillencommissie Passend Onderwijs
Deze onafhankelijke commissie behandelt geschillen op het gebied van passend onderwijs.
Informatie over de regelgeving rond de overgang van leerlingen van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs, van groep 8 naar de brugklas.
Informatie over ondersteuning bij diverse problematiek onder het kopje ‘Ondersteuning bij’.
Animatie passend onderwijs
Deze animatie legt in 3 minuten uit wat passend onderwijs inhoudt. Onder andere de zorgplicht voor scholen, de samenwerkingsverbanden met reguliere en speciale scholen en de verdeling van het geld voor extra ondersteuning komen aan bod.
Inclusief onderwijs
De beweging naar inclusiever onderwijs bevordert de ontwikkeling van goede inclusieve leeromgevingen in het onderwijs, waarin alle kinderen en jongeren, ook leerlingen die speciale onderwijszorg behoeven en/of extra ondersteuningsbehoeften hebben, samen dichtbij huis naar school kunnen gaan.
Onderwijs buiten de schoolmuren
Onderwijs buiten de schoolmuren is de verzamelnaam voor initiatieven waarbinnen onderwijs wordt aangeboden in een niet-reguliere setting zoals onderwijszorgarrangementen, onderwijs op zorgboerderijen.
Onderwijs en jeugdhulp
Nederlands Jeugdinstituut: verbinding onderwijs en jeugdhulp
Informatie over de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp. Met praktische tips voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers.
Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg
Het NCOJ voert programma's en projecten uit die zich richten op: onderwijs- en jeugdbeleid en de samenwerking met schoolbesturen; samenwerking speciaal en regulier onderwijs; inclusiever onderwijs; afstemming/samenwerking bij ondersteuning van leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel door scholen, samenwerkingsverbanden en zorgpartners; verdieping van het curriculum op het gebied van passend/inclusiever onderwijs van lerarenopleidingen voor alle onderwijssectoren.
Schoolverzuim
Aan de slag met schoolaanwezigheid
Steunpunt Passend Onderwijs heeft een publicatie gemaakt met daarin een overzicht van aandachtspunten die belangrijk, c.q. voorwaardelijk zijn om met schoolaanwezigheid aan de slag te gaan.
Preventieve Aanpak Terugdringen Schoolziekteverzuim
PATS (Preventieve Aanpak Terugdringen Schoolziekteverzuim) is een gestructureerde methode van signaleren, bereiken, adviseren en begeleiden van een ziekgemelde leerling, waarbij de partijen binnen het ondersteuningsteam intensief samenwerken.
Methodische Aanpak Schoolverzuim
MAS (Methodische Aanpak Schoolverzuim) is een integrale aanpak van schoolverzuim. Deze aanpak is ontwikkeld door Ingrado (brancheorganisatie voor leerplicht/RMC), Raad voor de Kinderbescherming, Halt en het Openbaar Ministerie.
Thuiszitters
Samenwerkend Toezicht Jeugd van Ministerie VWS heeft deze handreiking opgesteld voor professionals die leerlingen helpen weer naar school te gaan.
Instrumenten en handreikingen thuiszitters
Instrumenten en handreikingen thuiszitters die o.a. door Ingrado zijn ontwikkeld.
Nieuwkomers / Vluchtelingen
LOWAN ondersteunt de scholen die het eerste opvangonderwijs aan nieuwkomers verzorgen in het primair en voortgezet onderwijs. Er worden studiedagen en bijeenkomsten georganiseerd waar informatie en expertise gedeeld wordt.
Jongeren en internet
Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de consequenties van hun (online) gedrag. Hoe beter kinderen en volwassenen op de hoogte zijn van risico’s op internet, hoe kleiner de kans dat ze slachtoffer worden!
Meldpunt Kinderporno / Helpwanted heeft een lesbrief ontwikkeld voor het onderwijs, waarbij jongeren aan de hand van korte voorlichtingsfilmpjes en opdrachten nadenken over hoe ze zich bewuster online kunnen begeven.
Meldknop.nl geeft advies en hulp aan jongeren die iets vervelends meemaken op internet. Via Meldknop.nl kunnen jongeren eenvoudig hun weg vinden naar instanties in Nederland die speciaal ingericht zijn om hulp en advies te bieden aan jongeren die iets vervelends meemaken op internet. Via e-mail, telefoon of chat komen ze in contact met professionals.
Jongeren algemeen
Youngworks is een onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in jongeren als doelgroep. Alles wat ze doen gaat over jongeren: van research tot workshop, van trendonderzoek tot campagne. Centrale vraag is: “Wat denken jongeren, wat willen ze en wat doen ze?”
Zieke leerlingen
Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam (ECZO)
Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam heeft de kennis en ervaring in huis, die nodig zijn voor een goede begeleiding van een zieke leerling. Scholen in Rotterdam en wijde omgeving kunnen hier ondersteuning vragen, wanneer ze te maken krijgen met een zieke leerling. Ook zieke leerlingen zelf en hun ouders kunnen met vragen en problemen bij Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam terecht.
Landelijk werkverband onderwijs en epilepsie (LWOE)
De onderwijskundig begeleiders van het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE) adviseren en begeleiden kinderen en jongeren met epilepsie in heel Nederland. Samen met de betrokken leerkracht(en), intern begeleiders, schoolleiders, medische professionals en de ouders van deze leerlingen wordt een doelgerichte aanpak opgesteld.