• Home
  • Voor jongeren

Voor jongeren


In verband met de zomervakantie is het Ouder- en Jeugdsteunpunt niet bereikbaar van donderdag 18 juli tot woensdag 21 augustus 2024.

Heb je een vraag over passend onderwijs en kom je er met de school onvoldoende uit of wil je even overleggen?

Stel je vraag via dit formulier. Of bel naar 010- 484 2576. We bellen of mailen dan binnen drie werkdagen terug, behalve in de schoolvakanties.

Wat is Koers VO?


Koers VO is het samenwerkingsverband passend voortgezet onderwijs in Rotterdam en omstreken. 19 schoolbesturen werken binnen Koers VO samen om ervoor te zorgen dat elke jongere onderwijs krijgt dat bij hem of haar past. Sommige jongeren hebben op school extra hulp nodig. Soms is er meer nodig dan de school kan bieden en wordt voor een jongere een andere setting gezocht. Dat kan een andere reguliere school zijn of een school voor of voortgezet speciaal onderwijs. Het geven van deze extra hulp op een school of het verwijzen naar een gespecialiseerde school is een wettelijke taak van het samenwerkingsverband. De afspraken binnen Koers VO over het uitvoeren van deze wettelijke taak staan beschreven in het ondersteuningsplan.

Wat is het werkgebied van Koers VO?


Het werkgebied van Koers VO is de stad Rotterdam (behalve Rozenburg) en de omliggende gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Ridderkerk en Zuidplas (Nieuwerkerk a/d IJssel). Dit betekent dat je met vragen over passend onderwijs terecht kunt bij Koers VO wanneer je hier naar de middelbare school (wilt) gaan. Is dit niet het geval, kijk dan op deze website om te zien bij welk samenwerkingsverband je terecht kunt met je vraag.

Passend onderwijs


Als je extra hulp nodig hebt om onderwijs te kunnen volgen, kun je die hulp krijgen; op welke middelbare school je ook zit! Dat heet passend onderwijs. De overheid heeft hier een mooie brochure en een filmpje over gemaakt. Bekijk de brochure en het filmpje hieronder.


Onze scholen


Het samenwerkingsverband Koers VO ondersteunt 111 scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs van de 19 schoolbesturen. Om een goed overzicht te hebben welke scholen dit zijn en wat zij bieden is er de speciale website schoolprofielen gemaakt.


Op de website koersvo.schoolprofielen.nl vind je het scholenoverzicht van alle scholen die bij het samenwerkingsverband Koers VO zijn aangesloten. Met de zoekfunctie bovenaan kunt je makkelijk de soort school vinden die je zoekt en wat deze school allemaal doet. Met het kaartje kunt je zien waar de school ligt.


VSO voortgezet speciaal onderwijs


Alle jongeren verdienen een passende onderwijsplek. Soms hebben jongeren andere of zwaardere onderwijsbehoeften waardoor ze niet op het regulier onderwijs kunnen blijven. Voor die jongeren is er het speciaal voortgezet onderwijs. In onze regio zijn er 29 scholen of voorzieningen voor speciaal onderwijs. Op de website koersvo.schoolprofielen.nl vind je informatie over de scholen en wat zij bieden. Je voor deze scholen een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) van het samenwerkingsverband nodig, de ondersteuningscoördinator en consulent vraagt deze samen met jou en je ouders aan en kijken samen met jullie welke vso school het best passend is.


Internationale schakelklassen


Voor jongeren die uit het buitenland komen en de Nederlandse taal nog niet spreken zijn er Internationale Schakelklassen (ISK). Het samenwerkingsverband Koers VO coördineert de intake van leerplichtige anderstalige nieuwkomers (LAN). Jongeren die 12 jaar of ouder zijn, kunnen terecht in een internationale schakelklas (ISK) van een middelbare school. Via een test wordt bepaald in welk niveau je kan instromen: praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo.