Vmbo kader is de beste keus voor mij!

vrijdag 14 dec

Kies wat bij je past, daar kom je verder mee

Hoe kies je de middelbare school die bij je past? En welke mogelijkheden heb je daarna? Welke richting ga je op? Welke vervolgopleiding kan je daarna doen?
Vragen die door het hoofd gaan van leerlingen (en hun ouders) als ze de overstap maken van basisschool naar middelbare school.
Het is dan handig als je eerst een beeld hebt van het aanbod in de buurt. De website www.koersvo.schoolprofielen.nl geeft een overzicht van scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Lekkerkerk, Ridderkerk en Nieuwerkerk a/d IJssel.

‘Ik heb nooit moeite gehad met het advies vmbo kader’

Kiezen voor vmbo kader

Ook Johrick Wijma heeft een keuze moeten maken voor een passende vo-school. Hij heeft er nooit moeite mee gehad dat hij het advies vmbo kader kreeg, terwijl zijn tweelingzus naar havo/vwo ging. Tijdens het intakegesprek met Comenius Beroepsonderwijs Capelle geeft hij aan dat hij elektricien wil worden. Op het nieuws heeft hij gezien dat hier veel vraag naar is, dus dat spreekt hem wel aan.

‘80% van de leerlingen doet hierna een technische opleiding, 20% kiest voor een grafische of ict-opleiding’

Brede opleiding

Naast de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie, volgt hij ook techniek-vakken. De ene helft van de dag heb je techniek, de andere helft theorie. Je zit dus niet alleen in de schoolbanken, maar je gaat ook iets praktisch doen. Deze afwisseling werkt perfect voor hem. In het eerste jaar leert hij met diverse materialen werken om te ontdekken welke richting hij hierna wil doen.
Tanisha Bachasing, teamleider vmbo techniek, geeft aan dat leerlingen verschillende vaardigheden leren. De school gaat voor brede mogelijkheden van de sector techniek, zodat de leerlingen de dingen die ze hier leren ook ergens anders kunnen toepassen. ’80% van de leerlingen doet hierna een technische opleiding, 20% kiest voor een grafische of ict-opleiding’.

Stage bij T-Mobile

Leerlingen krijgen dan ook de mogelijkheid om stage te doen op een ander gebied dan alleen techniek. Zo kiest Johrick in zijn derde leerjaar voor een stage bij een social media bureau, waar hij zich bezig houdt met design en vormgeven. In zijn vierde leerjaar loopt hij stage bij T-Mobile Webcare. Het is een stage van 1 dag per week voor een half jaar. Hij is hier echt onderdeel van het team. Samen met een collega bedenkt hij een video-topic ‘Vraag de stagiair’ waarin hij in het bedrijf op zoek gaat naar vragen.

Naar het Grafisch Lyceum

Met zijn vmbo kader-diploma op zak, is hij nu gestart op het Grafisch Lyceum. Hij wil meer leren over het maken van video-content. Vooral het creatieve proces van concept tot de ontwikkeling heeft zijn interesse. In de toekomst wil hij graag een HBO-opleiding Communicatie volgen om bijvoorbeeld meer te leren over contact met klanten.

‘Ons uiteindelijke doel is dat leerlingen gelukkig zijn op school en dat ze terecht komen bij een opleiding die bij hen past’

Klaar voor passende vervolgopleiding

Tanisha Bachasing is trots op wat Johrick heeft gedaan tijdens zijn schooltijd. ‘Johrick heeft altijd al een talent gehad voor communicatie. Hij was vaak diegene die op open dagen wat vertelde. Hij is een ‘Comenius Techniek influencer’. Johrick is een leerling die op school zijn creativiteit en probleemoplossend denken heeft ontwikkeld. Hij kan dit nu verder gebruiken voor zijn vervolgopleiding. Ons uiteindelijke doel is dat leerlingen gelukkig zijn op school en dat ze terecht komen bij een opleiding die bij hen past.’

Meer informatie over v(s)o-scholen in onze regio

  • www.koersvo.schoolprofielen.nl
    Voor v(s)o-scholen in Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Lekkerkerk, Ridderkerk en Nieuwerkerk a/d IJssel.