• Home
  • Nieuws
  • Update Taskforce Dekkend Netwerk - juli 2024

Update Taskforce Dekkend Netwerk - juli 2024

  • Posted on 11 juli 2024


Wat doet de Taskforce Dekkend Netwerk?
De Taskforce Dekkend Netwerk is begin 2024 opgericht om oplossingen te vinden voor leerlingen in Rotterdam die geen passend onderwijsaanbod kunnen vinden en daardoor op wachtlijsten staan of thuis zitten. Ondanks de inspanningen van alle hierbij betrokken partijen lukt het niet om de wachtlijsten voor jeugdhulp en gespecialiseerd onderwijs te verminderen. Onderwijsbesturen, jeugdzorginstellingen, samenwerkingsverbanden en de gemeente Rotterdam werken in de Taskforce gezamenlijk aan oplossingen om te zorgen dat kinderen en jongeren sneller een passend onderwijsaanbod krijgen.

De Taskforce Dekkend Netwerk is inmiddels ruim vier maanden geleden aan de slag gegaan. Het is dan ook een goed moment voor een update over wat we de afgelopen tijd gedaan hebben, want we hebben zeker niet stil gezeten! We zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het bedenken van oplossingen voor de opdracht van de Taskforce voor de korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Het primaire doel van de Taskforce is om het vastgelopen systeem van jeugdzorg en (gespecialiseerd) onderwijs weer in beweging te krijgen voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben om onderwijs te kunnen volgen. Veel kinderen staan (te) lang op wachtlijsten voor jeugdhulp of een plek in het (gespecialiseerd) onderwijs. Met het risico dat ze door gebrek aan ondersteuning uitvallen op school of dat hun problematiek verergert.

Al deze oplossingen komen in een Actieplan dat eind dit jaar wordt gepresenteerd. Het Actieplan is vooral gericht op het voorkomen dat veel kinderen en jongeren lang moeten wachten op passende ondersteuning om net als hun leeftijdsgenootjes gewoon naar school te kunnen. We nemen hier meer tijd voor dan in eerste instantie gedacht om ervoor te zorgen dat we ons richten op de juiste oplossingen, dus niet alleen de lekke band plakken, maar ook het glas op de weg opruimen om te voorkomen dat we weer een lekke band krijgen.


Klankbordgroepen voor jongeren, ouders en professionals
We vinden het belangrijk om met jongeren, ouders en de professionals op de werkvloer te praten over waar zij tegenaan lopen en welke oplossingen zij zien. Zodat we alle perspectieven op het probleem meenemen in het Actieplan en gezamenlijk oplossingen bedenken. Daarom hebben we de afgelopen tijd klankbordgroepen opgericht voor jeugdigen, ouders en de professionals op de werkvloer. We zijn namelijk heel benieuwd wat zij identificeren als knelpunten in het huidige systeem en welke oplossingen zij daarvoor bedenken. Zodat we niet alleen vanuit bestuurlijk en beleidsmatig perspectief kijken naar de opdracht van de Taskforce, maar juist ook vanuit het perspectief van jeugdigen zelf, hun ouders en de professionals op de werkvloer. Voor de klankbordgroepen voor jeugdigen en die voor ouders zoeken we nog mensen die hun ervaringen en oplossingen met ons willen delen. Bent u daarin geïnteresseerd of kent u mensen die dat zijn, dan kunt u dit aangeven bij Marie Omtzigt ([email protected]), de projectondersteuner van de Taskforce die de klankbordgroepen begeleidt.


Doe-lijn en denk-lijn
De Taskforce denkt niet alleen na over het voorkomen van wachtlijsten in de toekomst in het Actieplan (de denklijn), maar voelt ook een grote verantwoordelijkheid voor al die jeugdigen die nu op een wachtlijst staan voor jeugdhulp of (gespecialiseerd) onderwijs of op de lijst met thuiszitters staan. De situatie waarin ze zitten heeft immers niet alleen invloed op henzelf, maar ook op hun ouders, broertjes en zusjes. Om hen allemaal op korte termijn perspectief te bieden, zijn we naast de denklijn van het Actieplan de afgelopen tijd ook hard aan de slag gegaan met ideeën om kinderen en jongeren die nu op de wachtlijsten staan en/of thuiszitten weer terug in de school te krijgen. De focus ligt hierbij op acties die op zeer korte termijn uitgevoerd kunnen worden, zoals extra innovatieklassen waar we op dit moment de laatste hand aan leggen. Dit zijn tijdelijke voorzieningen voor po en vo waar we leerlingen willen plaatsen die nu thuis zitten, dit kan zijn in gespecialiseerd onderwijs, maar ook regulier onderwijs. Na de zomer zal de eerste innovatieklas starten en in de loop van het schooljaar volgen er meer. Als alle plannen lukken hopen we tientallen kinderen te kunnen plaatsen gedurende het schooljaar 2024-2025.

We zien hierbij ook de meerwaarde van de Taskforce omdat hierin schoolbesturen, samenwerkingsverbanden, jeugdzorgorganisaties en de gemeente samenwerken waardoor voor het eerst een gezamenlijk verantwoordelijkheidsbesef is ontstaan. Ook kunnen door onze gezamenlijke overleggen zaken snel worden opgepakt en goede ideeën worden uitgewisseld of hobbels snel worden opgelost.


Andere acties doe-lijn
In de doe-lijn zijn we niet alleen bezig met de innovatieklassen, maar hebben we ook actie ondernomen op twee andere gebieden. Samen met verschillende schoolbesturen is gekeken voor hoeveel kinderen een extra tafel op een school kan worden bijgeschoven. Zodat we ook hiermee weer extra kinderen en jongeren na de zomer terug het onderwijs in kunnen krijgen. Hiermee hopen we ook enkele tientallen leerlingen te kunnen helpen. Tot slot geven we een versnelling aan de implementatie van digitaal onderwijs. Dit doen we voor kinderen voor wie het niet lukt op korte termijn een onderwijsplek te vinden. Of voor kinderen die eerst weer rustig moeten wennen aan onderwijs omdat fysiek terug naar school nog een stap te ver is, maar we wel weer willen voorbereiden op onderwijsdeelname. Het mooie van dit laatste initiatief is dat schoolbesturen het mogelijk maken van digitaal onderwijs gezamenlijk gaan oppakken in plaats van ieder voor zich.


Steentje bijdragen? Graag!
In Rotterdam staan zowel in het po als in het vo ongeveer 300 kinderen op wachtlijsten waarvan een groot deel ook thuiszit. Om al deze jeugdigen te kunnen helpen hebben we ieders hulp nodig, ook die van de schoolbesturen en jeugdzorgorganisaties die nu niet deelnemen aan de stuurgroep en projectgroep van de Taskforce Dekkend Netwerk. Al de initiatieven die de Taskforce ontplooit zijn op basis van vrijwilligheid; vanuit de vraag: wat kan uw organisatie bieden op kinderen en jongeren passende ondersteuning te bieden. Dit doen we vanuit een gedeeld gevoel van urgentie. En het besef dat we gezamenlijk niet alleen onderdeel zijn van het probleem (de lange wachtlijsten en thuiszitters), maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de oplossingen. Zodat we al die kinderen die te lang op een wachtlijst staan of te lang thuis zitten weer perspectief op een goede toekomst kunnen bieden. We willen dan ook een beroep doen op schoolbesturen en jeugdzorgorganisaties die nog niet actief aan de Taskforce Dekkend Netwerk om met ons mee te doen. Dat kan door te kijken of ook uw organisatie een steentje kan bijdragen aan het mogelijk maken van innovatieklassen, het verkennen van mogelijkheden voor het bijzetten van een extra tafel per school of het geven van digitaal onderwijs. We vragen u om contact met ons op te nemen indien u ook wilt bijdragen aan de Taskforce.


Meer informatie?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Daniëlle Koster (projectleider Taskforce Dekkend Netwerk), [email protected] of jouw contactpersonen bij Koers VO, PPO Rotterdam of de gemeente, onder vermelding van de Taskforce Dekkend Netwerk.