Interview met directeur Joni Heijboer en adjunct-directeur Debby Wernke over de verantwoordingsbijdrage van Focus Beroepsacademie.
In onze nieuwsbrief zijn we gestart met een nieuwe rubriek waarin aandacht is voor de verantwoordingsbijdragen van de vo-scholen in onze regio. Na Carolien Nagtegaal – Jansen van De TooropMavo en Anton Brand van De Hef is het nu de beurt aan Joni Heijboer en Debby Wernke van Focus Beroepsacademie.
Hoe ervaar je het dat je als school de vrijheid krijgt om zelf vorm te geven aan de manier waarop je je ondersteuningsgeld verantwoordt?
Joni: ‘Ik vond het wel wennen in het begin, omdat het een andere manier van verantwoorden is. Maar wij zijn door Koers VO een aantal jaren geleden goed meegenomen hierin met het boek ‘Anders vasthouden’ van Wouter Hart.
Ik vind het een leuke manier van verantwoorden, omdat je met het ondersteuningsteam op school in gesprek gaat. We staan stil bij de inhoud, wat hebben we bereikt, hoe ziet het eruit en waar kunnen we nog verbeteren? De evaluatie doe je hierdoor automatisch intenser en beter.’
Kun je iets vertellen over jullie bijdrage, en ben je tevreden over deze vorm?
Debby: ‘Wat ik sterk vind van ons filmpje is dat het vanuit meervoudig perspectief is gemaakt. Verschillende partijen zijn aan het woord: een teamleider leerlingzaken, een schoolmaatschappelijk werker, een jongerencoach, een coach zorgleerlingen, een pedagogisch coach, een teamleider/voorzitter examencommissie, een leerling en een ouder. Aan hen is gevraagd wat ze vinden van het zorgteam binnen Focus Beroepsacademie, welke verbeterpunten ze zien voor de zorg, en hoe ze de zorg van Focus vergelijken met die van andere scholen.
Dit filmpje is bedacht door het zorgteam zelf. Zij werken dagelijks in de driehoek ouder, leerling en collega met een ondersteunende rol. Voor hen was het logisch om de verantwoording deze keer op deze manier te doen.’
Joni: ‘We doen elke keer ons best om met onze verantwoordingsbijdrage verrassend uit de hoek te komen. Zo hebben we voorgaande jaren een infographic en een kwartetspel gemaakt. In het verleden hebben we dus verschillende vormen gekozen, maar dit is de eerste keer dat er een leerling aan het woord is. Als een leerling iets vertelt, raakt het je meer dan als je het alleen maar van papier leest. Het perspectief van de leerling is iets dat we steeds terug willen laten komen.’