Samenwerken met ouders van jongeren: tips

donderdag 14 apr

In de week voor de voorjaarsvakantie bekeken 140 onderwijsprofessionals het webinar ‘Samenwerken met ouders van jongeren’ door Aletta Smits van De Loef Training.
Aletta heeft voor Koers VO eerder webinars verzorgd over het puberbrein en zij weet op een humoristische manier de deelnemers te confronteren. Dat lukte ook dit keer goed. Aan de hand van informatie en acht tips vertelde ze wat belangrijk is voor goede samenwerking met ouders. Aletta gebruikte hiervoor mooie, grappige en praktische voorbeelden. Aan het begin van het webinar kwam Aletta wel met de ‘winstwaarschuwing’ dat niet elk gesprek gered kan worden met haar tips en informatie, maar ze wil graag handvatten geven.

Elk goed gesprek begint met connectie maken en de kans dat dat lukt is groter als je het gesprek begint met ongevaarlijke ja-vragen. Daarnaast zijn Aristoteles’ ethos (vertrouwen), pathos (meeleven) en logos (de argumenten moeten kloppen) belangrijke ingrediënten voor een goed gesprek. Als het gaat om gesprekken met ouders is het belangrijk om er vanuit te gaan dat ouderschap op drie poten is gebaseerd (ouderschapstheorie Alice van der Pas):

  1. ouders zijn altijd eindverantwoordelijk voor hun kind;
  2. ouders hebben in de basis een diep besef van verantwoordelijk zijn voor het bestaan van dit kind;
  3. ouders voelen zich intens kwetsbaar in hun ouderschap.

Aletta benadrukt dat het veel weerbaarheid van ouders vraagt om zich te realiseren: morgen beter, als ik het nu niet goed heb gedaan. Of als iemand zegt dat het niet goed gaat met je kind en dat dat door jou komt, of dat je dat denkt als ouders. Die kwetsbaarheid is niet te overschatten. Meer informatie over samenwerken met ouders is te vinden in de notitie ‘Partnerschap met ouders: wat werkt?’ van het NJI (2017). Een overzicht met alle tips van Aletta volgt binnenkort.

Meer informatie?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Annemarie Rodenburg, rodenburg@koersvo.nl of Helen Heemskerk, heemskerk@koersvo.nl.