Nieuwe samenwerking maakt regulier vmbo-diploma mogelijk voor vso-leerlingen

vrijdag 01 okt

Nieuw samenwerkingsproject regulier en speciaal onderwijs: Cam on Wheels

Koers VO ziet graag meer samenwerking ontstaan tussen regulier en speciaal onderwijs, om het toekomstperspectief voor meer jongeren met een ondersteuningsbehoefte te vergroten. We delen daarom met u een nieuw initiatief dat is ontstaan tussen het Grafisch Lyceum, Com in Beeld en Stichting BOOR. Op 17 september 2021 hebben de partijen hun handtekening gezet onder de overeenkomst van het unieke samenwerkingsproject ‘Cam on Wheels’.

Cam on Wheels
Leerlingen volgen de algemene vakken drie dagen per week op een vso-school van Stichting BOOR: Mytylschool De Brug (lichamelijke beperking), Passer College (autisme) of het Recon College (chronisch en/of ernstig ziek). Daarnaast komen ze twee dagen per week naar het filmproductiehuis Cam on Wheels in de Rotterdamse Lloydstraat voor de praktijk- en theorielessen, volgens de systematiek van de vmbo-afdeling van het Grafisch Lyceum. Cam on Wheels biedt keuzevakken en stages die gelieerd zijn aan het profiel Media, Vormgeving en ICT (MVI) voor leerlingen die niet het hele profiel volgen, zoals leerlingen die geen school hebben, ernstig ziek zijn of lichamelijk beperkt.

Diploma van Grafisch Lyceum
‘Onder begeleiding van twee AV-Media-docenten werken de leerlingen aan echte audiovisuele producties’, vertelt Charlotte Laluan, docent van het Grafisch Lyceum. De eerste groep doet dit jaar eindexamen onder onze vlag. Ze krijgen een diploma dat aantoont dat zij het MVI-profiel bij ons hebben gedaan: een echt diploma van het Grafisch Lyceum dus.’

Bijzonder
Ze vervolgt: ‘Ik vind het heel bijzonder om betrokken te zijn bij deze samenwerking. Het is interessant om samen met Cam on Wheels en Stichting BOOR de structuur van de opleiding zo goed mogelijk vorm te geven. Daarnaast vind ik het heel mooi om deze doelgroep kennis te laten maken met MVI. Ze kunnen heel veel en zijn erg gemotiveerd. Het is mooi dat we ze deze kans bieden. Per leerling bekijken we de mogelijkheden, dus er komt veel maatwerk bij kijken.