Op dinsdag 24 september 2024 heeft de eerste bijeenkomst voor ondersteuningscoördinatoren van dit schooljaar plaatsgevonden in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Ook andere betrokkenen van de school zoals begeleiders passend onderwijs en schoolmaatschappelijker werkers zijn uitgenodigd voor deze eerste bijeenkomst, om zo het belang van een goede samenwerking te benadrukken en te stimuleren.
Omgaan met verschillen
De aanwezigen hangen aan de lippen van Sofie Sergeant als zij vertelt over hoe wij gezamenlijk ‘ónze leerlingen’ kunnen ondersteunen. Sofie leert ons dat inclusie niet gaat over talloze losse aanpassingen voor individuele leerlingen, maar over ons voorbereiden op en omgaan met verschillen. Iedereen wordt uitgedaagd om vooral te zoeken naar structurele oplossingen die voor alle leerlingen helpend zijn. We kunnen leren van individuele casussen om dit vorm te geven in de context van de school.
Flying doctors
Inclusie gaat over de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor al onze leerlingen. De droom dat álle leerlingen goed onderwijs krijgen. Collega’s uit het gespecialiseerd onderwijs kunnen we daarin zien als de ‘flying doctors’, het expertisepunt dat met je meedenkt om goed onderwijs en goede ondersteuning voor die hele groep mogelijk te maken.
Verdiepend en zoekend
De gesprekken tussendoor aan de hand van ‘dialoogkaarten inclusief onderwijs’ waren verdiepend en zoekend. Hoe is bijvoorbeeld je manier van spreken van invloed op hoe je kijkt naar een leerling? En hoe kan je als ondersteuningscoördinator binnen je school invloed hebben op het breder kijken naar een leerling in plaats van alleen naar ‘het probleem’.
Lef tonen
Als afsluiting wordt de zaal gevraagd om lef te tonen op de weg naar inclusie. Het zogenaamde rechts-links denken helpt hierbij. Houd bij elk dilemma je droom voor ogen. Draagt je keuze daar niet aan bij, dan doen we het niet.
Het was een inspirerende bijeenkomst, met enthousiaste deelnemers, die uitnodigt tot mooie vervolggesprekken over inclusief onderwijs.
Tip van Sofie Sergeant
Als je interesse hebt om jouw school te ‘scannen op inclusie’ dan is de Index voor inclusie een handig en goed onderbouwd hulpmiddel. Voor meer informatie, ga naar de website.