Mentale gezondheid jongeren

  • Posted on 22 februari 2023


Sinds de lockdowns vallen de vele berichten op over jongeren die in toenemende mate last hebben van mentale problemen als angst en somberheid. Is covid-19 de boosdoener, of is er meer aan de hand? Luister voor meer informatie naar de angstpodcast. Daarin reizen Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand af naar middelbare school Greijdanus in Hardenberg. Daan en Remy schuiven aan bij het spreekuur ‘angst en depressie’ van gedragsdeskundige Frouwkje Mulder en praten met scholieren Tess en Niels. Ook spreken ze schooldirecteur Chris van der Meulen en Bert Wienen, associate-lector Jeugd aan de hogeschool Windesheim.


Ook hebben steeds meer jongeren last van stress. Zo zien jeugdartsen dat jongeren zich vaker met stressklachten ziekmelden op school. Om deze klachten zo vroeg mogelijk op te sporen en aan te pakken, subsidieert de gemeente Rotterdam de preventietrainingen ‘The Lab of Life’ (voor op school), Happyles (voor op school, specifiek vmbo en mbo) en een e-health cursus voor individuele jongeren. De trainingen zijn gratis voor Rotterdamse middelbare scholen en jongeren. Meer informatie en aanmelden via deze link.


Tenslotte wijzen we graag nog op een aanbod binnen Koers VO, het telefonisch spreekuur B!TS waar middelbare scholen contact mee op kunnen nemen met vragen over leerlingen die door stress- of angstklachten onregelmatig of helemaal niet meer naar school komen. Wat zeg en doe je dan beter wel/niet om deze leerlingen weer met plezier naar school (terug) te laten gaan? Dat is de expertise van vso4-locatie B!TS (Bijzonder interventieteam schoolgang) van het Passer College. Bij vragen over schoolangst, schoolstress, schoolweigering en/of vermijding bij een specifieke leerling of in z'n algemeenheid kun je bellen naar 010-2094100, optie 4, bij voorkeur op de volgende twee momenten:

  • dinsdagmorgen tussen 10.00 en 11.30 uur
  • donderdagmiddag tussen 12.30 en 14.00 uur

Meer informatie?
Voor vragen kun je contact opnemen met Annemarie Rodenburg, [email protected]