Op maandag 2 december is het Actieplan van de Taskforce Dekkend Netwerk Rotterdam gepresenteerd aan de wethouders Faouzi Achbar (Welzijn), Ronald Buijt (Jeugdzorg) en Said Kasmi (Onderwijs). Dit plan is een belangrijke mijlpaal richting een toekomst waarin ieder kind tijdig passende ondersteuning krijgt. Tijdens de bijeenkomst hebben de wethouders waardering uitgesproken voor het gezamenlijke commitment en de concrete stappen die in het plan zijn uitgewerkt. Ook deden zij een oproep om de voorgenomen actie op papier om te zetten in acties in de praktijk.
Het actieplan richt zich op drie pijlers:
- Verlichten: directe oplossingen bieden voor kinderen die nu thuiszitten.
- Oplossen: vastgelopen systemen doorbreken.
- Voorkomen: bouwen aan een duurzaam en inclusief netwerk.
Bij de bijeenkomst waren leden van de stuurgroep, projectgroep, klankbordgroepen, jongeren en de kinderombudsman aanwezig. Jayson, een jongere die een plek heeft gevonden bij Talentlab010 (één van de ontstane initiatieven), vertelde over zijn ervaring en welk verschil het in zijn leven heeft gemaakt dat hij weer onderwijs kan volgen. Een verhaal dat duidelijk maakte waar alle betrokkenen zich voor inzetten.
De Taskforce Dekkend Netwerk staat voor iedereen die een bijdrage kan leveren aan de gestelde doelen open om deel te nemen. Vanuit dit Rotterdamse initiatief werken we samen aan een solide basis voor de toekomst van ieder kind in de regio van Koers VO. Het volledige actieplan is te lezen via deze link.
Meer oplossingen voor leerlingen
Een mogelijke verklaring voor de afname van thuiszitters is dat er meer oplossingen worden gevonden voor leerlingen. We zien dat de Taskforce Dekkend Netwerk hierbij een aanjagende rol heeft gehad. De aandacht voor leerlingen zonder passende plek leidt ertoe dat scholen, samenwerkingsverbanden en gemeente met oplossingen komen waardoor leerlingen toch geplaatst kunnen worden. Vanuit de Taskforce hebben we ook met verschillende scholen gekeken of het mogelijk is een leerling van de wachtlijst te plaatsen en ook van daaruit zijn extra kinderen geplaatst. Doordat we met de Taskforce Dekkend Netwerk voor het eerst alle betrokken organisaties bij elkaar hebben, zien we dat het makkelijker is om contact met elkaar op te nemen en daarom ook makkelijker om gezamenlijk te zoeken naar oplossingen.
Jouw hulp is nodig, goede ideeën zijn welkom!
Dit is een positieve beweging, maar we zijn er nog niet. Er is nog veel werk aan de winkel en daarbij is jouw hulp hard nodig. Je kunt je melden bij Daniëlle Koster, programmamanager van de Taskforce Dekkend Netwerk, [email protected] met goede ideeën om extra leerlingen van een passende plek of passende ondersteuning te voorzien. Maar ook met zaken waar jullie tegenaan lopen.
Save the date
Voorlichtingsbijeenkomst Trajectklassen
Veel scholen zijn in het kader van de route naar inclusie bezig met plannen voor een opzet van een trajectklas. Het doel van de trajectklas is om leerlingen beter te ondersteunen en zo succesvol op school te houden. Op deze manier kan doorverwijzen naar het VSO of thuiszitten wellicht worden voorkomen. Deze aanpak sluit aan bij de actielijnen van de Taskforce Dekkend Netwerk.
Op 11 februari 2025 van 15.00 - 16.30 uur organiseert Koers VO een voorlichtingsbijeenkomst over het opzetten van een Trajectvoorziening voor de doelgroep schoolbesturen en schoolleiders. Nadere informatie over het programma en de locatie volgt binnenkort.